Το Θεατρικό εργαστήρι «Λαμπιόνι» δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1994. Αρχικά η έδρα του ήταν στην Αγάθωνος 36, σε έναν ημιυπόγειο χώρο. Αργότερα, το 1998, μεταφέρεται στην ίδια οδό, στον αριθμό 31, σε έναν ισόγειο χώρο 136 τ.μ.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να συγκεντρώσει κοντά του τα παιδιά και τους νέους των, τότε, υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και να αναπτυχθεί γύρω του μια φωλιά πολιτιστική, όπου οι μικροί και μεγάλοι «σπουδαστές» του θα ασχολούνται με την τέχνη του θεάτρου μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, την υποκριτική, την ορθοφωνία, τον αυτοσχεδιασμό, το τραγούδι, τον χορό, την ιστορία θεάτρου και λογοτεχνίας.

Δημιουργούνται έτσι αρχικά τρία τμήματα: ένα παιδικό, ένα ενηλίκων, και ένα τμήμα για νέους με «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά και ικανότητες. Το παιδικό και το τμήμα για νέους με ιδιαίτερες ικανότητες, μέσα από τα παραπάνω μαθήματα, στο τέλος της χρονιάς ανεβάζουν και από ένα θεατρικό έργο, που το παρουσιάζουν στο κοινό. Ένα μονόπρακτο από τα έργα του δεύτερου τμήματος το «Αυτός Και Το Παντελόνι Του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όχι μόνο, εγκρίνεται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά συνιστάται να το παρακολουθήσουν και οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της περιοχής. Πράγμα που έγινε.

Το τμήμα των ενηλίκων παρουσιάζει στο τέλος της χρονιάς, σαν επίδειξη της δουλειάς του, τα θεατρικά κείμενα με τα οποία ασχολείται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τα κείμενα αυτά είναι σκηνές από το αρχαίο ελληνικό και παγκόσμιο θέατρο, αφού μέσα από αυτό αναζητούνται και μελετούνται πανανθρώπινες αξίες και φιλοσοφίες και δημιουργούνται ισχυρές επιδράσεις στο ήθος, την αξιοπρέπεια και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ακόμα, η μελέτη και η εκγύμναση στα κείμενα αυτά είναι η αποτελεσματικότερη άσκηση της εσωτερικής αντοχής και της καλλιέργειας των εκφραστικών μέσων των σπουδαστών.

Τέλος, οι απόφοιτοι του εργαστηρίου, μαζί και με άλλους επαγγελματίες ηθοποιούς, δημιούργησαν, με την εθελοντική συμμετοχή των δασκάλων τους, την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Λαμπιόνι» που δίνει παραστάσεις σε παιδιά και μεγάλους σε ολόκληρη την Ελλάδα. (Από Ορεστιάδα μέχρι Καστελόριζο και από Ηγουμενίτσα μέχρι τη Σάμο) Η Δραστηριότητα αυτή βοήθα τους απόφοιτους σπουδαστές να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, και κάποια οικονομική βοήθεια.

Στην διάρκεια των χρόνων το τμήμα για νέους με ιδιαίτερες ικανότητες σταμάτησε τη δραστηριότητά του λόγο αντικειμενικών, λειτουργικών δυσκολιών. Σήμερα στο θεατρικό εργαστήρι «Λαμπιόνι» λειτουργούν ένα παιδικό τμήμα, ένα εφηβικό και ένα τμήμα ενηλίκων.
Το εργαστήρι  Ι  Τμήματα  Ι  Καθηγητές  Ι  Παραστάσεις  Ι  Νέα  Ι  Επικοινωνία
Copyright Lampioni 2008 - 2014 - Design by Minimal
SUMMER CAMP - NODO JUNIOR 2014